Beste allemaal (ruiters/ouders/bezoekers/paardeneigenaren),

Vanmiddag heeft het kabinet nieuw maatregelen aangekondigd in strijd tegen de coronacrisis. Zojuist hebben wij via onze branchevereniging FNRS de onderstaande maatregelen ontvangen:

In de persconferentie roept minister Bruins op om per direct horeca en sportclubs te sluiten tot 6 april 2020. Paardensportaccommodaties vormen op een aantal fronten een uitzondering hierop. Zij blijven met aangepaste maatregelen wel geopend om paarden te voorzien in hun basisbehoeften. Manegelessen moeten helaas per direct afgelast worden. FNRS en KNHS begrijpen de uitspraak van minister Bruins.

Haike Blaauw, directeur van de FNRS: “Paardensportbedrijven kunnen niet zomaar sluiten. De paarden en pony’s moeten dag en nacht verzorgd worden, maar daarnaast ook regelmatig beweging krijgen. De dieren moeten elke dag veel bewegen, die kan je niet zomaar stil zetten. We begrijpen de noodzaak van het rigoureus sluiten van sportclubs, maar paardensportbedrijven moeten wel anders benaderd worden. Als sector moeten wij wel hele duidelijke maatregelen treffen.”

Manegelessen per direct afgelast

Als gevolg van de uitspraak van de minister Bruins tijdens de persconferentie moeten manegebedrijven tot 6 april 2020 de manegelessen afgelasten. De verzorging van de dieren dient uiteraard door te gaan, hiervoor blijven de manegebedrijven open voor paardeneigenaren, personeel, dienstverleners zoals hoefsmeden en dierenartsen en leveranciers.

Pensionstallen blijven opengesteld voor paardeneigenaren

Blaauw: “Pensionstallen moeten open blijven zodat paardeneigenaren hun paarden de nodige dagelijkse verzorging en beweging kunnen bieden. Wij verzoeken pensionhouders wel extra maatregelen te nemen.”

Maatregelen pensionstallen:

  • Pensionklanten mogen uw stal bezoeken voor de dagelijkse verzorging en training van hun paard.
  • Pensionklanten met verkoudheidsklachten moeten thuis blijven tot zij hersteld zijn. Samen met de pensionhouder moet in dat geval gezocht worden naar ondersteuning in verzorging en eventueel training.
  • Pensionklanten mogen geen extra bezoekers meenemen. Alleen indien strikt noodzakelijk (in overleg met de directie).
  • Kom niet in groepjes samen
  • Vermijd contact
  • Alleen voor de noodzakelijke verzorging en training op stal blijven
  • Laat geen mensen (en paarden) van buitenaf de accommodatie gebruiken voor training.
  • Vraag ruiters, indien in bezit, ruiterhandschoenen te dragen om zo fysiek contact met de omgeving te beperken.
  • Kantines, moeten net zoals alle horeca-gelegenheden per direct sluiten, tot minstens 6 april 2020.
  • Neem de voorgeschreven hygiënemaatregelen in acht.

Deze maatregelen zijn gebaseerd op basis van de informatie die we op dit moment ter beschikking hebben. De gebeurtenissen volgen elkaar snel op.

Zodra er meer bekend is, informeren wij jullie wederom.

Met vriendelijke groet, Mit freundlichen Grüßen, Kind regards,

Henri, Jolien & Team HCG