Geluksmomentje

Elke dag realiseer ik mij hoe bevoorrecht ik ben om met paarden te mogen werken. De dag te beginnen met de merries en hun veulentjes naar de wei te brengen en het jonge spul door de wei te zien dartelen en vreugdebokjes te zien maken.

Even de tijd te nemen om  naar het gedartel te kijken en ervan te genieten. Doorrennen in de hectiek van de dag is makkelijker, maar brengt een stuk minder vreugde. Onze dagen (van paardenhouders) zijn al lang, dus dat momentje van rust brengt meer dan het kost.

Of het nu de veulentjes zijn of de oude lespony die al ontelbare kindjes de beginselen van de liefde voor het paard heeft bijgebracht of de stoere, bulderende hengst die zijn positie in de kudde probeert te behouden of het jonge sportpaard dat door zijn korte trainingen groeit in zijn zelfvertrouwen en al speels makkelijk een wissel springt. Voor mij is het allemaal bijzonder, want het draait bij mij allemaal om de liefde voor het paard. Ieder paard heeft zijn eigen specifieke kwaliteit.

Na al die jaren, zelfs ondanks kennis te hebben van alle technische onderbouwingen, is het toch nauwelijks te bevatten dat zo’n groot, edel dier met ons samen wil werken en er veel aan doet om onze aanwijzingen te begrijpen? Dat het ons op hun rug wil dragen en onze aanwijzingen met onze houding, zit, benen, vingers en stem kan vertalen naar samenwerken en mooie ritten maken. En op onze kleinste aanwijzingen reageert als het met ons verbonden is en de juiste connectie heeft.

Soms heb ik het gevoel dat mensen dit vanzelfsprekend vinden. Hij moet toch gewoon naar mij luisteren? Hij doet niet wat ik wil. Hij heeft alweer geen zin. Van deze uitspraken krijg ik altijd een wat unheimlich gevoel. Ik ga er altijd van uit dat als het paard niet doet wat wij willen, wij het wellicht niet goed of in voor hen onduidelijke taal gevraagd hebben. Als wij willen samenwerken met het paard, zijn wij verplicht om te zorgen dat wij hun taal spreken en ons zoveel mogelijk in hen verplaatsen. Bouwen aan vertrouwen door eerlijkheid, duidelijkheid en directheid.

Dus als het paard anders reageert dan jij wilt of verwacht, kijk even naar jezelf. En stel jezelf de vraag: begrijpt hij werkelijk wat ik bedoel? Zijn wij met elkaar verbonden? Want als het paard jou begrijpt en je met elkaar verbonden bent, is er geen probleem. Er zijn geen probleempaarden, maar wel mensen met een probleem met hun paard.

Wil je ook leren om samen te werken met jouw paard? Of een probleem met jouw paard oplossen? Dan kun je altijd contact met mij opnemen. Zodat wij nog lang van en met onze paarden kunnen genieten. En zij met ons!

Jolien van Ballegooijen
Trainer, instructeur, Equine Assisted Coach
Directeur Hippisch Centrum Groesbeek
Maar vooral een paardenmeisje

 

Welsh merrie veulen geluksmomentje