Heeft mijn paard het koud?

Wij mensen vinden een temperatuur tussen de 20° en 25° graden het meest aangenaam. Paarden daarentegen niet. Zij vinden een temperatuur tussen de -5° en +15° het meest aangenaam. De vacht van een paard past zich aan aan de temperatuur in combinatie met licht.Wel of geen deken paard? manege Groesbeek Nijmegen

Te koud
Bij temperaturen onder de -5 graden heeft een ongeschoren paard het  koud, of bij langdurige neerslag of harde wind waardoor  de gevoelstemperatuur daalt. Je kunt nu wel een winterdeken opleggen. Maar let er wel op dat jouw paard het weer niet koud krijgt door de natte deken en dat jouw paard dan zijn energie (warmte) moet gebruiken om de deken weer op te warmen en te laten drogen.

Zweten
Paarden die door de dikkere vacht meer zweten moet je langer uitstappen om de warmte uit het lijf te krijgen. Bij paarden die heel veel zweten kun je na het uitstappen een zweetdeken opleggen. Let er wel op dat je deze erop tijd afhaalt, anders krijgt jouw paard het juist koud door de natte deken.

Voor sportpaarden kies je sneller voor een deken om te zorgen dat de vacht niet te dik wordt. Dit is meer voor het aanzicht dan dat het paard het direct nodig heeft.

De juiste deken
Indien je kiest voor een winterdeken voor jouw paard, zorg dan dat de pasvorm goed is en dat je met de dikte van de deken rekening houd met de temperatuur. Ook is op stal de temperatuur vaak hoger dan buiten. Bij een te dikke deken kan jouw paard op stal weer sneller zweten. Je kunt ook werken met een niet te dikke deken en bij koudere dagen ervoor kiezen om een onderdeken te gebruiken. Het voordeel hiervan is  dat er tussen de dekens mee warmte wordt gegeven door de isolerende werking van de lucht ertussen. Zorg er altijd voor dat de deken waterdicht en ademend is, juist als deze buiten gedragen wordt.

Bron: HCG & KNHS