Met een gepoetst paard de les in!

Haast, haast, haast. Je hebt in de file gestaan, komt thuis, snel eten en hop hop hop naar de manege. Jouw paardrijles begint zo. Hopelijk loopt jouw paard al in de les ervoor. Dan kun je zo opstappen en meteen met de les beginnen. Vreemd, jouw paard voelt veel onrustiger aan dan normaal. Hoe kan dat?

Heel simpel, jouw paard voelt jouw gestress van die dag aan en spiegelt dat. Nog simpeler is het voorkomen hiervan! Probeer op de dag dat jij gaat rijden in te plannen dat je minimaal een half uur voor aanvang van jouw les op de manege aankomt (en dat mag best met hop hop hop naar de manege). Gebruik dat half uur om jouw paard lekker te borstelen (en als die van jou al loopt, is er vast een ander paard dat jouw poetsbeurt kan waarderen).

Met een gepoetst paard de les in! Waar is dat voor nodig?

Door te poetsen kun je het vuil (zand, haren etc.) verwijderen en schuurplekjes onder het zadel, hoofdstel, beenbeschermers e.d. voorkomen en eventuele wondjes en andere oneffenheden constateren. Daarnaast is het poetsen een heerlijke massage voor jouw paard en zorgt dit ook voor een goede doorbloeding. Je maakt alvast contact met jouw paard. En voor sommige misschien wel het allerbelangrijkst, voor jou zelf is het lekker ontspannend. Kortom, geniet hiervan!!!

Jolien van Ballegooijen
Ruiter, instructeur & eigenaar HCG

 

Paard poetsen Hippisch Centrum Groesbeek
Wanneer welke borstel gebruiken?

  1. Rosborstel – losmaken van vuil en oude haren.
  2. Harde borstel – verwijderen van vuil en oude haren
  3. Zachte borstel – verwijderen stof en zorgt voor glans
  4. Hoevenkrabber – verwijderen van zand, mest, steentjes e.d. uit de hoeven

De bovenste rij borstels op de foto behoren tot de standaard poetsuitrusting. Daarnaast zijn er nog een aantal andere borstels als aanvulling. Dit is natuurlijk perfect om jouw paard nog langer van de poetsbeurt te laten genieten!