Voor veel beginnende ruiters, maar zeker ook ervaren ruiters,  is het elke keer weer een heel gedoe. Heb je eindelijk dat zadel op de paardenrug gehesen, weet je niet of dat ding wel goed ligt. Hoe moet het nu ook alweer?

Nadat je jouw paard lekker gepoetst hebt, leg je om te oefenen het zadel op de rug, zonder het sjabrak ( zadeldekje), net achter de schouder. Je kunt dan goed zien hoe het ligt. Als je de singel vast hebt gemaakt, controleer je of je een handbreedte ruimte hebt tussen de ellenboog van het paard en de singel. Als dit kan, ligt het zadel goed.

Daarna haal je  het zadel eraf, leg je de eventuele gelpad op de rug, daarna het sjabrak en dan het zadel. Voordat je aansingelt, trek je de bovenkant van het sjabrak in de kamer van het zadel. Dit zorgt ervoor dat het sjabrak niet gaat knellen op de schoft van het paard. Daarna singel je jouw paard aan en in de bak singel je nog eens na. De meeste paarden vinden het aansingelen niet fijn, probeer dit dan zo rustig mogelijk te doen om het voor het paard aangenamer te maken.

Na het rijden leg je het zadel (met de voorkant richting de wand) op de zadelsteun in de zadelkamer. Nadat je het bit hebt  afgespoeld, hang je het hoofdstel aan de achterkant van het zadel. Nog even jouw paard naborstelen (vooral de plekken waar het zadel en hoofdstel gezeten hebben) en je bent klaar.

 

IMG 20180217 100304b